Annyi ötletem lett volna erre a vasárnapra...  1882 Október 24-én született Kálmán Imre, akinek mondjuk unokája lehetett volna az 54 évvel később ugyanezen az októberi napon született Bill Wyman. (Azért fura, hogy Honti Hanna és Feleki Kamil előadása csak öt évvel fiatalabb a Rolling számnál...) Október 21-én meg a nagy Nobel... Engem ez utóbbi érint a legkevésbé, nem kell izgulnom, jelölnek-e valaha is a díjra. Szóval mi legyen ezzel a vasárnappal? Maradok a valóság talaján és vasárnap reggel szépen kitekerek a piacra. Na erre találtam meg gyerekkorom kedvenc nótáját!

Először mindenki videomegosztóján kerestem és ott találtam néhány igazán bugyuta lagzis változatot. Miután végighallgattam őket és beleborzongtam a hangszerelés egyszerűségébe, kicsit el is öntött a pipa, amikor azon vicceskedik a nótázó, hogy ha Julcsa bemegy a villanygyárba, 1000 Voltot kap a 'csájába. Hát, nekem valahogy az elmúlt napok horrorhíreit hallgatva ez egyáltalán nem tűnt jópofa szövegnek.

Szerencsére találtam egy régebbi változatot, ahol Julcsa tényleg a piacra megy.

A szöveg:   (Több változata is van)

Julcsa, ha kimegyen a piacra,
kis kosarát bal karjára felakassza.
/:Volt is abban (mindenféle) anna-manna, csokoládé,
Julcsa, sose leszek a magáé.:/

Julcsa, de sok minden van magán is
Kövesgyűrű, háromsoros gyöngykaláris
/:Selyemszoknya, otkolony meg hajpomádé
Julcsa, sose leszek a magáé.:/

Szómagyarázó:

Gyöngykaláris: gyöngyből készült nyaklánc.

Otkolony:  nahát, csak úgy magyaros ejtéssel, eau de Cologne, azaz kölni víz.

Hajpomádé:  Régen pomádénak nevezték zsíros alapú és hatású kozmetikai ápoló- és szépítőszereket, a hajpomádétól a haj lesimult és fényes lett. Az egyiptomi előkelőségek illatos állati zsiradékkúpot erősítettek a parókájukra, és néha lótuszvirágot tűztek mellé. Az olvadó zsír folyamatosan "adagolta magát" a parókára és nem csak díszítette, de folyamatosan fényesen, illatosan és keményen tartotta azt

RR