Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mesélő tárgyak - Megéri az árát

Karácsonyi vásár. Vasárnap. De jó, hogy megvettem ezt a pufi kabátot. Bár Földanyácska, meg Tél apóka kegyes ma hozzánk, +7 fok van és süt a nap. Szállingóznak az emberek, na persze, ma mise is van, ráadásul templomokban sincs hiány a vásár környékén. Fázni nem fogok, vevő is akad majd és talán néhány érdekes ember...

Három kisgyerek nézelődik az egyik festő bódéjánál. A két nagyobb olyan tíz, talán tizenegy lehet, a legkisebb elsős, de inkább még ovis. Nézik a képeket, a festő odamegy hozzájuk, én is, nálam úgy sincs most senki.

- Szevasztok!

- Jó napot kívánok! – mondják a nagyobbak, Csókolom – a legkisebb.

- Szép ez a kép, - mondja a nagyok közül a beszédesebb. Közben susmusolnak.

- Melyik? – néz értetlenül a festő, miközben látom, mennyire örül, hogy az őszinte gyerekszájból őszinte elismerés száll felé.

- Az a ló. Az a vágtató.

-Ja, ja arra gondoltok. Örülök, hogy tetszik. Kedvesek vagytok.

A gyerekek nem hiszem, hogy kedvesek akarnának lenni, csak egyszerűen csodálják a kis sodrott izabella fakó, szabadon szárnyaló lovacskát. És a képet. Ami megörökítette a pillanatot.

- Mennyibe kerül? – kérdezi a közlékenyebb, a többiek szócsöve.

- Huszonnyolc ezer.

- Nem is drága –mondja, - megéri az árát. Mert nagyon szép. Anya is vett a nyáron a vásárban egy szép festményt, az negyvenezer volt. Nagyon szeretjük nézni.

A festő ránéz, hosszasan vizsgálja őket.

- Örülök, hogy így gondolod.

A kicsi közben próbál felkapaszkodni a bódé könyöklőjére, ahonnan jobban beleshet és megnézheti a többi képet. A tesvérei segítenek neki, megemelik, hogy belásson.

-Ott a Duna! –kiáltja a kép felé mutatva, amin egy hatalmas háromárbócos hánykolódik a viharos vízen.

- Jaj, az nem a Duna, te az a tenger! – mondják a testvérei, kissé szemlesütve és pirulva, mint ha hatalmas égés lenne, hogy a kicsi nem ismerte fel a tengert a tengerjáróval. Pedig dehogy. Majd, hogy mentsék a helyzetet, gyorsan rámutatnak oktatólag egy képre, hogy na látod, az a Duna, és tényleg, az a Duna, göcsörtös fűzfákkal, ladikokkal.

- Melyikőtök a legnagyobb? – kérdi a festő.

- Van még két bátyánk – feleli a beszédes.

- És a legnagyobb mit csinál?

- Most börtönben van. De nemsokára hazajön – a fiú kissé elpirul, de látszik, hogy felvértezve várja a támadást.

Kissé kényszeredett pillanatnyi csend. Most mondjunk gyorsan valami olyat, amivel nem bántjuk meg ezeket a gyerekeket. Mert okosak. Mert aranyosak. Mert ritka jó testvérek. Mert szeretik egymást. Mert tudnak köszönni. Mert meg tudnak értelmesen szólalni. Mert a viselkedésük minta lehetne a sok elkényeztetett kölöknek, akikkel nap mint nap találkozunk és akiktől, na meg a szüleiktől a víz kiver.

- A börtön nem jó dolog – mondja a festő.

- Próbáljátok meg elkerülni. Eszes, okos gyerekek vagytok, tanuljatok!

- Hova jártok iskolába?

- Ide, a zöld iskolába.

- Szerettek ide járni?

- Hát, tulajdonképpen szeretünk… - a válasz inkább bizonytalan, mint határozott, azt hiszem nem szeretnek ide járni, de ha már az előbb felhoztuk a tanulás fontosságát, mit lehet egy ilyen hülye kérdésre válaszolni?

- De már nem sokáig járunk ide, mert elköltözünk.

- Igen? És hová?

- Tatárszentgyörgyre –mondja a kedves kis beszédes, miközben kissé elpirul.

- És miért, elmondod?

- Hát, anyukám ott találta meg a boldogságát.

Az arcán a pír mellé enyhe kissé szégyenlős, de boldog mosoly költözik. A gyerek örül.

- Már jön a kistesó is. Nagyon várjuk.

A többiek lelkesen bólogatnak. Tényleg nagyon várják.

- Most már mennünk kell, viszontlátásra!

- Sziasztok! Nagyon kedves gyerekek vagytok, jó testvérek. Vigyázzatok magatokra, sok szerencsét nektek!

Visszaintegetnek. Mi is.

Végig az jár az eszemben –szinte egész nap, miközben próbálok nem rútul nézni a kultúrált szülők veszettül neveletlen gyerekeire, akikkel 8-10 évesen nem lehet megértetni, hogy nem kell mindent megtapogatni, lerángatni az asztalról, főleg úgy, hogy előtte nem kérdezi meg, hogy a kis 7 éves ne rugdossa meg a festményt, ami épp lábra áll neki, - szóval azon jár az eszem, hogy ezek a gyerekek vajon milyen visszajelzéseket kaptak eddig a mi társadalmunktól?

Hogy az óvodában, iskolában vajon hányan vették észre az értékeiket, jobban, mint a hátrányos körülményeiket?

Mi lesz velük?

Lesz-e vajon olyan szerencséjük, hogy felfigyel rájuk egy tanár, vagy bárki, aki megpróbálja egyengetni az útjukat? Ami már most rögös, rögösebb, mint amilyen néhányunké valaha is volt, vagy lesz.

 

RR

 

A festménnyel adós maradok, de majd pótolom, talán egy - két hét múlva, ugyanis AZT a képet szeretném ide betenni, amiről a történet szól. Ott és akkor valahogy lusta voltam lefotózni, addig marad ez a fotó a lovasok.hu-ról

0 Tovább

Mesélő tárgyak - Egy elsős füzet margójára

Október. Az első heteken már túl vannak az iskolában. Kis elsős új tatyóval, könyvekkel, amit még csak nézeget és izgalommal várja, hogy a bennük lévő, számára még érthetetlen tudás majd a fejébe száll. Véget ért a fürgdőgatyás ténfergés a kertben, a reggeli punnyadás, az esti későn fekvés. Végre. Jó volt a nyár, de ez itt már a suli.

Hogy tetszik az iskola, szereted? –kérdezem. Sehogy. Nem tetszik. Jobb volt az ovi. Pff. Egy ilyen választól az első gyereknél –ő akkor nem ezt válaszolta, egy másik iskolában- talán a falnak mentem volna, láttam volna a világvégét, a törését a professzori pálya elejének, lelki szemeim előtt a gyereket kukásruhában. Az élet megkímélt ettől az élménytől. Most a negyedik kezdte az iskolát.  Vannak pirospontok, vannak hibák, egy kis lassúság, nem minden gyerek az a fajta, aki kapásból, a másodperc törtrésze alatt nyomja a választ. Ő kicsit lassúbb, de tudja. Csak még nem vette fel a versengés fonalát. Lehet sosem fogja. Mert nem olyan, mert nem is érdekli, mert a világ egy más oldala fontos neki. Egyáltalán nem bánom.

 

Miért is? Mert találtam egy füzetet. Egy régi, lila csomagolópapírba csomagolt első osztályos füzetet. Van vagy 35 éves. Egy átlagos füzet. Vagy mégsem. Katasztrofális helyesírással, kissé nyomi rajzokkal, szóval nem, nem egy csupapirospontos gyerek füzete volt. És? Hát semmi. Az a gyerek felnőtt, aztán a későbbiekben messze túlszárnyalta kiskori sutaságát a tanulmányok terén . Tanult és még tovább, aztán lediplomázott –lehet jobb eredménnyel, mint amit élete első évfolyamában produkált. Révbe ért, működik, egyszóval, nem lett belőle kukás.

Nézegettük múltkor a kicsikkel és fetrengtünk a röhögéstől. Janikovszky gyerekkönyvei elbújhatnak mögötte (nem nagyon, csak egy kicsit). Felolvastam esténként a füzetből.  Vagyis az egész füzetet. Havonta kétszer legalább ez az esti mese. Talán a gyereknek is jó, hogy lám, nincs minden veszve, nem írtam még le magam az okosok listájáról. Milyen jó látni, hogy annak a nagyon okos embernek ilyen nagyon butácska elsős füzete volt… Valahogy rögtön az jutott eszembe, hogy tulajdonképpen mi értelme van annak, hogy a szülők annyira véresen komolyan veszik az első osztály teljesítményét?

Látom az anyukákat a sulinál, aztán hallom, hogy online kapcsolatban állnak egymással, mert a gyerek elfelejti bejelölni a leckét, mert mindenről eszmét kell cserélni, mert jaj annak, ki rosszul kanyarítja a betűket, elvéti  a számokat, vagy túl sokat gondolkodik azon, ez most épp melyik betű?

Sokan egymás gyerekének a füzetét méricskélik, hogy ível, hogy húz egyenest, hogy kanyarít? Persze nem mindegy, a hibát érdemes orvosolni. De van annak értelme, hogy a túlzott szülői aggodalommal ekkora terhet akasszunk egy gyerek nyakába, még ha csak a jó szándék és szerető aggódás vezet is minket?

Van élet az elsőn túl is, aki hibázott, az még javíthat. Aki éretlen, az még beérhet. Mindenkinek vehet fordulatot az élete. Akár sokkal később is.

Hogy az én füzetem milyen volt? Arra már nem emlékszem. Csak arra, hogy a citromsárga tolltartómba beleírtam tollal, hogy utálom az olvasást, mert engem sosem szólítanak fel olvasni. Aztán emlékszem még anyám fejére, amint elkapta a nevetés, miközben épp szónokolni készült.

RR

A többi "Mesélő tárgy":

Majdnem 100 éves viccek

Fotó a falon

1 Tovább

Mesélő tárgyak - Fotó a falon

Talán tíz éve történt. Egy déli kisvárosban laktunk, ahol egy építőipari cégnél dolgoztam. Bejött egy hívás az önkormányzattól, hogy az Akácfa utcában lévő romos ház bontására kérnének majd árajánlatot. Az egyik építésvezető kiment, megnézte, aztán beszélgettünk és elmesélte, mit talált. Öreg ház, beszakadt tetővel, megrogyott falakkal, tele ócska bútorral. Ócska bútor? Ajaj, ezt látnom kell, muszáj. Engedélyt kértem, hogy elmehessek megnézni. Motorra pattantam és tíz perc múlva ott is voltam. A valaha jobb napokat látott régi, beüvegezett verandájú ház valóban eléggé veszélyesnek tűnt. Az elvadult szőlő szinte már befutotta az egészet, alig találtam meg a bejáratot. A teteje beomlott, kéménye egy része valahol a mellkasig érő gazban heverhetett. Beléptem. A verandán két hatalmas dúsan faragott, polírozott diófa szekrény állt. A szívem fájdult meg ettől a látványtól, az egykori becses kincs miképp tartja még magát a pusztuló házban, várva elkerülhetetlen sorsát. A ház több mint nyolc éve üresen állt.

Továbbmentem a ház bejárata felé, ami kis előtér után egy szobába vezetett. Az épület többi része bejárhatatlan volt, az egyik hajdani szobában egy nyárfa álldogált, a tető maradványait átütve tört a fény felé, a falak leomlottak, néhol vezetékek lógtak. Beléptem az épen maradt négyzet alapú szobába, az egyik falnál egy konyhaszekrény álldogált, világoszöld olajfestékkel festve, tele tányérral, lábossal, élelmiszermaradványokkal, szépen összehajtott kötényekkel. Mellette egy régi gáztűzhely és egy lavórtartó hokedli, felette hímzett, szöveges falvédő. A szemben lévő falon nyílt egy ajtó, ami egy szintén romba dőlt szobába vezetett, az ajtó mellett egy sparhelt állt, szép virágos zománcozással, ráakasztott konyharuhával. A konyhaszekrénnyel szemben lévő falon volt az ablak, alatta hatalmas faragott komód szép rézveretekkel, kulccsal. Ezt is világoszöldre festették, de így is látható volt, hogy a festék alatt egy szép és régi mestermunka lapul. A komódon állt egy régi, összecsukható óra és egy kis Sokol rádió. A szoba közepén, mint ha csak épp tegnap járt volna itt utoljára a ház lakója, egy esztergált lábú fa étkezőasztal állt, felette a lámpa még világított, az asztalon kissé koszos hímzett terítő, egy tányér, mellette egy fél zacskó liszt, kiborulva, némi egérkakával spékelve. A székek az asztal mellet úgy álltak, mint ha csak most kelt volna fel az asztal mellől a rajtuk ülők sietősen, mert elfelejtették visszatolni őket az asztalhoz.

A bejárattól jobbra egy ágy állt. Rajta vastag dunyha, párna, itt is mint ha most kelt volna ki az ágyból valaki. Az ágy felett egy fotó. Egy egyszerű, régi, fekete fehér fotó egy fiatal katonáról. Ki lehetett? Talán a tulaj fia? Férje? Testvére? Talán akkor készült, mielőtt indult a frontra. Ki tudja, hazatért-e valaha? Talán meghalt? Talán eltűnt és sosem jött róla hír? Talán reménykedtek, hogy él még valahol, egy új világban, egy új hazában, sosem feledve az otthoniakat? Nem tudom. Csak azt tudtam, hogy ide két nap múlva hatalmas markolók jönnek, pár óra alatt eltüntetik az égre törő nyárfát, felszedik a kémény romjait, végső csapást mérnek a roskadozó falakra, tőből vágják a burjánzó szőlőt, pár óra és eltűnik ez a pillanatkép, ez a szívbe markoló csendélet, egy élet lenyomata, egy élet munkája. Pár nap múlva itt egy üres építési telek áll majd, szépen körbekerítve, új gazdájára várva. Kicsit még körülnéztem, aztán az ágyhoz léptem és leemeltem a fotót. Valakinek egyszer nagyon fontos volt. Nem hagyhatom itt. Majd én vigyázok rá.

RR

Fotó: Fortepan

0 Tovább

Kutyára dér

blogavatar

"Mert jön még kutyára dér..."

Utolsó kommentek